zvláštní poděkování
Quantcom.cz

EnsembleOpera Diversa zavítá do Plzně

Z inscenace opery Dýňový démon

autor: archiv divadla   

zvětšit obrázek

Nejen hudbou, zpěvem a divadlem, ale i vůněmi a chutěmi naplní v listopadu dvě moravská a dvě česká města úspěšný „gastronomický gesamtkunstwerk“ brněnského Ensemblu Opera Diversa DÝŇOVÝ DÉMON VE VEGETARIÁNSKÉ RESTAURACI. Démon tour 2015 zavítá do Zlína, Brna, Českého Krumlova a Plzně.

Chystaná tour po čtyřech městech napříč prakticky celou republikou je přesto ve všech ohledech mimořádná. První letošní představení proběhlo 13. listopadu ve Studiu Z Městského divadla Zlín, kde se ansámbl se svou tvorbou představil vůbec poprvé. Následovat bude 16. listopadu zmiňované brněnské představení a 19. listopadu rovněž krok tak trochu do neznáma, na prkna českokrumlovského městského divadla, kde bude mít možnost představit poprvé svou režijní i kuchařskou tvorbu nový umělecký šéf opery Jihočeského divadla, krumlovský rodák a zároveň člen Ensemblu Opera Diversa Tomáš Studený. Tour zakončí představení na Malé scéně Divadla J. K. Tyla v Plzni v neděli 22. listopadu 2015 od 19:00 h.

Inscenace měla od premiéry v lednu 2010 prostor k usazení a několik jejích protagonistů navíc vyrostlo od té doby v respektované umělce, např. Jan Šťáva, Lucie Kašpárková, Hana Škarková nebo dirigentka Gabriela Tardonová. Zvláštností této bytostně podzimní (season-specific) opery na pomezí Halloweenu a Dušiček je právě propojení osobité poetiky souboru s rozmáhající se oblibou kuchařského umění. Přímo na jevišti se tu odehrává magie stvoření jídla a s mírnou nadsázkou lze také říct, že tahle opera vznikla v kuchyni. Na jejím počátku stál totiž skutečně recept režiséra Tomáše Studeného na dýňový pokrm, s nímž libretista Pavel Drábek pracoval při psaní libreta. Příběh stejně jako jevištní dění jsou tak s přípravou vegetariánského jídla v symbióze. V závěru opery se navíc obecenstvo může připojit k neformální ochutnávce. Ta následuje bezprostředně po odeznění posledních tónů hudby skladatele Ondřeje Kyase, kdy herci, respektive „personál restaurace“ servírují publiku hotový pokrm z dýně Hokkaidó.

Ústředním motivem mnohovrstevnatého a částečně metaforického příběhu je manželský trojúhelník. Mezi pár procházející partnerskou krizí vstupuje Dýňový démon v podobě pohledné dívky z venkova a postupně ovládne celou restauraci. Dýně je však nakonec přemožena – uvařena.

Libretista Pavel Drábek o opeře říká: „…šlo a jde o onen základní dar, který se buď urodí a lze pak vařit, anebo vzniká, když někdo hraje a zpívá pro posluchače, obojí se tu pro diváka na jevišti připravuje a nakonec se mu i rozdá. A vlastně i ten dar, o němž zpívá Majitelová – odpuštění, blízkost, příslib tepla na zimu a zároveň příslib slunovratu…“ Dýňový démon se tak pomalu začíná stávat i jakýmsi rituálem, jímž se už pravidelně loučíme s létem.

16.11.2015 16:11:36 JoMe | rubrika - Zveme ...

Časopis 19 - rubriky

Archiv čísel

reklama

Asociace profesionálních divadel České republiky

Články v rubrice - Zveme ...

Coco Chanel jako přehlídka módy i života

Coco Chanel

Balet NdB přichází s novou premiérou věnovanou módní ikoně Coco Chanel. Choreograf Mário Radačovský připravil ...celý článek


Madama Butterfly a nabídne hned dva vyhlížené debuty

Madama Butterfly

Osmnáctá sezóna oceňované série kinopřenosů z Metropolitní opery v New Yorku, která v posledních letech pod ...celý článek


Julie a Romeo zakončí sezónu Jihočeského divadla

Barbora Coufalová a Sebastiano Mazzia  (Julie a Romeo)

Poslední premiérou zimní sezóny Jihočeského divadla bude taneční divadlo Julie a Romeo, které uvedeme v modern ...celý článek



Časopis 19 - sekce

HUDBA

Petr Hapka – 80 let

Petr Hapka

Televizní písničky a songy Petra Hapky
Štěstí je krásná věc, Dívám se, dívám, Rozvod a další slavné hity a celý článek

další články...

LITERATURA/UMĚNÍ

Skutečný příběh manželství

Milá Olivie

Milá Olivie
Dokáže síla umění překonat rodinnou tragédii? Skutečný příběh manželství britského spisovatele celý článek

další články...